Najlepsze zawieszenie do M3

1992-1999 | silniki: S50B30, S50B32
Bazyn

Re: Najlepsze zawieszenie do M3

Post autor: Bazyn » pt mar 12, 2010 00:27

Witam
Zawieszenie mam u siebie od września zeszłego roku i jak na ten moment jestem bardzo zadowolony, zawieszenie jest dosyć twarde ale nie przeszkadza mi to w codziennej eksploatacji, bardzo dobrze tłumi nierówności ale od razu zaznaczam że jest to zawieszenie sportowe więc trzeba liczyć się spadkiem komfortu :-) . Co do wykonania nie mam żadnych zastrzeżeń, nie ma się do czego przyczepić wszystko wykonane dokładnie z dużą starannością, zawias montowałem sam i wszystko pasowało idealnie :-) . Kupiłem je na ebay.de od sprzedawcy z Niemiec, i kosztowało mnie łącznie z przesyłką i opłatami około 2500,- (jak znajdę sprzedawcę to podeślę linka do niego bo transakcja była przeprowadzona wzorowo). Jak na pół roku eksploatacji wszystko działa bardzo dobrze i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, więc mogę z czystym sumieniem polecić to zawieszenie. Co do prowadzenia pokuszę się o opinie że różnica między tym zawieszeniem a moim poprzednim gwintem KW wariant 2 w codziennej eksploatacji są dla mnie niezauważalne (no ale nie jestem fachowcem od zawieszeń więc to tylko moja skromna opinia :wink: )

Awatar użytkownika
Tomcio
Auto: M3 e92 Competition

Post autor: Tomcio » pt mar 12, 2010 10:48

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Decyzja podjęta teraz tylko pozostaje zorganizować cash i poszukać gdzie jest najtaniej. Jeśli ktoś ma taką wiedzę proszę o link.
Co do komfortu to nie licze na wiele a do gwintów jestem przyzwyczajony w starej e30 był i w poprzedniej e36 także był firmy fk automotive i komfort był zbliżony do serii z m3 e46.
Pozdr.

patryczken16

Post autor: patryczken16 » pn lut 07, 2011 02:45

Sory za odgrzanie tematu,ale jak wyglada sytuacja z tymi gwintami AP ? Planuje taki do e36 m3,widzialem ze pare osob kupilo,mozecie sie wypowiedziec co i jak :?: :wink:

Bazyn, masz dalej ten giwnt ?

Kilej

Post autor: Kilej » wt lut 15, 2011 09:14

A dlaczego nie założycie Bila B8 dedykowanego do m3 e36 (inny niż do zwykłego e36 i trzeba uważać żeby nam takiego nikt nie wciśnął, do tego jest różnica w zestawie do 3.0 i 3.2)?

Ja coś takiego u siebie założyłem. Oczywiście nowe i do tego nówki sprężyny APEX.
Jest rewelacja w stosunku do serii którą wcześniej miałem, a o dziwo auto wybiera dziury całkiem komfortowo.

ww296

Post autor: ww296 » śr lut 16, 2011 20:22

nie założymy B8 dlatego że do M3 nie ma dedykowanego B8 jest za to dedykowany B6 nazywa sie B6 Sport do m3.
ciągle szybciej...

Awatar użytkownika
Dealerix
Auto: e93 M3, e63 M6

Post autor: Dealerix » ndz mar 02, 2014 14:56

Odświeżam temat, chcę kupić gwint do 3,2 z 1998r, zastanawiam się nad wyborem
AP za 2250zł lub ST XA z regul.siły odbicia za 3450zł. Zależy mi na użyteczności samochodu na co dzień, jeśli AP będzie za twarde to już nic nie można kombinować, a ST można dodatkowo regulować, pytanie
czy warto dopłacać?

Awatar użytkownika
listek
Auto: M3 3.0, M3 E46
Kontakt:

Post autor: listek » ndz mar 02, 2014 22:05

z tego co wiem to AP też mają regulację odbicia i kosztują ok 1000 pln więcej od tego bez regulacji (sama wysokość)
zarejestruj swoje ///M na
www. bmw-motorsport.pl

Skrzeku
Auto: E36 M3 3.0

Post autor: Skrzeku » pn mar 03, 2014 17:17

Ja mam w swojej gwint XYZ z regulacja twardości a tej twardosci wg. mnie to duzo regulacji nie ma..

Awatar użytkownika
Dealerix
Auto: e93 M3, e63 M6

Post autor: Dealerix » ndz mar 23, 2014 21:33

Kupiłem AP - już zamontowane, jak dla mnie - rewelacja, co prawda nie mam porównania do innych gwintów ale do zwykłego zestawu jest ogromna różnica.Komfort w sam raz. Wyszła lipa przy montażu - przy seryjnej feldze i oponie bok opony ociera o nowy zawias.Jak oni to projektują? Na szybko kupiłem dystanse FK po 1cm na stronę, bez pierścienia centrującego - trzepie kierownicą, więc jutro idę po chyba najlepsze na rynku - HR, zobaczymy czy pomoże.

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT
Auto: E36 M3 S54

Post autor: Pawel_M3GT » pn mar 24, 2014 12:43

Dealerix pisze: Wyszła lipa przy montażu - przy seryjnej feldze i oponie bok opony ociera o nowy zawias.Jak oni to projektują? Na szybko kupiłem dystanse FK po 1cm na stronę, bez pierścienia centrującego - trzepie kierownicą, więc jutro idę po chyba najlepsze na rynku - HR, zobaczymy czy pomoże.
To normalne. Jesli jest mozliwosc duzej regulacji wysokosci to bedzie przycierac gdy mocno obnizysz. Kazdy jeden zawias czy to KW czy HR przy mocnym opuszczeniu wymaga dysansow.
Co do trzepania kierownica, jakie masz dystanse? - z kolnierzem czy bez ? Jak bez to dlatego trzepie.
Kup dystanse porzadne z kolnierzem HR

Co do zawieszen to jesli ktos zamierza wydac ok 2.5 tys 3 tys na kiepski gwint to powinien doplacic tego tysiaca i kupic chociaz KW V1 czy eibacha ktory kosztuje 750eur.
Panowie macie M3.

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT

Post autor: Pawel_M3GT » wt mar 25, 2014 00:06

ww296 pisze:nie założymy B8 dlatego że do M3 nie ma dedykowanego B8 jest za to dedykowany B6 nazywa sie B6 Sport do m3.
Jak to nie ma? Jesli bilstein B12 - zestaw skladajacy sie ze sprezyn eibacha oraz bilsteinow B8 ( tak mi przynajmniej powiedzial konsultant z Bilstein Polska ) jest dostepny to czemu nie sprzedaja samych amortyzatorow?
Jestes tego pewny? Moze w Polsce nie sa dostepne?
Dziwne.

Awatar użytkownika
Inur
Auto: E36 M3 3.2

Post autor: Inur » wt kwie 08, 2014 16:45

Pawel_M3GT pisze:Co do zawieszen to jesli ktos zamierza wydac ok 2.5 tys 3 tys na kiepski gwint to powinien doplacic tego tysiaca i kupic chociaz KW V1 czy eibacha ktory kosztuje 750eur.
Panowie macie M3.
Też tak myślę, jesli wlascicielowi zalezy po prostu na tym zeby miec gwint to równie dobrze można kupić TA Technix. Za 2.5-3tys są chińczyki które tylko wyglądają jakby się do czegoś nadawały a różnią się tylko kolorem i kształtem nakrętek. Jeśli temat jest o najlepszym zawieszeniu do M3 to propozycje które się tu znajdują są trochę nie na miejscu ;) Z tanich zawieszeń warto się trzymać Bilsteinów, KW, HR, Eibach, Spax a nie jakiś XYZ D2 U7 ABC PFF i innych dziwacznych skośnookich wynalazków. Jak ktoś może żyć bez gwintu to świetnym rozwiązaniem na codzień jest chociażby B12 i nie wierzę że nie mają zestawu z mocowaniem pod stabilizator.

antoś

Post autor: antoś » czw kwie 10, 2014 23:34

AP jest produktem KW i technicznie to to samo co KW V1. Produkowane w niemczech, więc to nie żaden chińczyk.

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT

Post autor: Pawel_M3GT » pt kwie 11, 2014 01:18

Inur pisze:
Pawel_M3GT pisze:Co do zawieszen to jesli ktos zamierza wydac ok 2.5 tys 3 tys na kiepski gwint to powinien doplacic tego tysiaca i kupic chociaz KW V1 czy eibacha ktory kosztuje 750eur.
Panowie macie M3.
Też tak myślę, jesli wlascicielowi zalezy po prostu na tym zeby miec gwint to równie dobrze można kupić TA Technix. Za 2.5-3tys są chińczyki które tylko wyglądają jakby się do czegoś nadawały a różnią się tylko kolorem i kształtem nakrętek. Jeśli temat jest o najlepszym zawieszeniu do M3 to propozycje które się tu znajdują są trochę nie na miejscu ;) Z tanich zawieszeń warto się trzymać Bilsteinów, KW, HR, Eibach, Spax a nie jakiś XYZ D2 U7 ABC PFF i innych dziwacznych skośnookich wynalazków. Jak ktoś może żyć bez gwintu to świetnym rozwiązaniem na codzień jest chociażby B12 i nie wierzę że nie mają zestawu z mocowaniem pod stabilizator.
Dokladnie.

To jak z tymi Bilsteinami do M3? Jest na forum jakis przedstawiciel czy sprzedawca Bilsteina?
Z jakich amorow sie sklada zawieszenie B12 do M3 ? B8 czy B6 ?

Endru
Auto: e36 M3 3.2

Post autor: Endru » pt kwie 11, 2014 06:53

Na podstawie rozmowy z Panami z Zerkopolu dowiedzialem sie, ze B6 i B8 to sa te same amortyzatory pod wzgledem sily tlumienia. Roznia sie tylko ustawieniem skoku do wysokosci zawieszenia. Jezeli ktos ma fabryczne sprezyny lub obnizajace niewiele (powiedzmy do 20-30mm), to B6 daja rade. Lecz jezeli ktos obniza bardziej, to musi stosowac B8. Dla Zerkopolu ponoc to i tak nie robi zadnej roznicy, bo potrafia B6 ustawic do dowolnego obnizenia.

Do M3 3.2 z seryjnymi sprezynami dedykowany jest amortyzator, ktory w ofercie hadlowej ma nazwe B6 Sport i jest to chyba jedyna dostepna opcja w ofercie Bilsteina. Wiec jezeli ktos ma nizsze sprezyny i chce akurat Bilsteina, to prawdopodobnie musialby kupic B6 Sport i udac sie na przestrojenie ich do pracy ze skroconym skokiem. W zestawie B12 podejrzewam, ze jest "zolty Bilstein" czyli klasy tlumienia B6, B8 tyle, ze dostosowany do pracy w szerokim zakresie skoku.

ODPOWIEDZ